שאלות ותשובות נפוצות
אכן, במידה מסויימת ישנו דמיון בין התקנים האמורים לבין תעודת הכשרות. קוי הדמיון נמצאים בבדיקה יסודית של איכות חומרי הגלם, השוואת חומרי הגלם המצויינים על העטיפות לקורה בפועל, וכן בדיקת קווי היצור מעת לעת ע"י נציג מוסמך של הגוף שנותן את תעודת הכשרות.
אין ספק שמפעל המחזיק שיעמוד בדרישות ההלכה היהודית המצויינות ובנוסף מחזיק את תעודות האיכות הנ"ל יקבל ביתר קלות תעודת הכשר.
הדבר שונה בין מוצר למשנהו. ישנם מוצרים יחסית פשוטים מבחינה כשרותית שמספיק ביקורים חד או דו שנתיים ע"מ לאמת את רמת הכשרות של המוצר, לעומת זאת במוצרים מורכבים יותר מבחינה כשרותית לעיתים יש צורך בנוכחות נציג מערכת הכשרות לאורך כל היצור הכשר.
החוק במדינת ישראל אומר שכל מוצר המיובא למדינת ישראל כ"כשר" זקוק לאישור מהרבנות הראשית לישראל בנוסף לכשרות המוענקת למפעל ע"י הרב/גוף הכשרות המקומית. את האישור הזה צריך היבואן הישראלי להשיג ואין זה מחובתו של בעל המפעל. כמובן שחומר גלם המשווק באירופה או בארה"ב לשוק הכשר אינו מצריך אישור מהרבנות הראשית לישראל.
מיליונים ברחבי העולם כיום יהודים ושאינם יהודים מעוניינים בתעודת כשרות ראויה לשמה והשוק הכשר גדל בהתמדה בשנים האחרונות בקצב גידול דרסטי.
כמו בכל תחום ישנה תחרות גם בענף זה. בד"צ מאור הכשרות שהינו בד"צ כשרותי אירופאי מכיר את בעיות האיזור ושולח משגיחים מקומיים . כמו"כ הבד"צ הציב לעצמו פרמטרים קבועים בכדי לחשב את עלות ההשגחה. הדבר נקבע עפ"י מספר פרמטרים.
המפעל משלם אגרה שנתית או עבור ייצורים לועד הכשרות עבור התעודה והייצורים הכשרים, בשום אופן המפעל אינו המעסיק של נציג ועד הכשרות. משכורתו משולמת לו ישירות ע"י ועד הכשרות.
רוב חומרי הגלם הכשרים ניתן להשיגם באירופה ללא בעיות מיוחדות. נציג ועד הכשרות ישמח לסייע לבעל המפעל בהשגת חומרי גלם כשרים העונים לדרישות ארגון הכשרות.
בדרך כלל לא באופן משמעותי. ישנם מפעלים רבים באירופה המייצרים חומרי גלם שרוב או כל תוצרתם כשרה וניתן להשתמש בתוצרתם ללא חשש ובמחירי המפעל הרגילים.
הדרישה היא אחת לשתף פעולה עם נציג הכשרות באופן מלא והוגן ולמלא את דרישות הכשרות גם כאשר נציג הועד אינו בשטח. מלבד זאת אין חובות ספציפיות ומיוחדות על מנהל המפעל. שעות ההשגחה הם בשעות העבודה הרגילות למעט מקרים שבהם קבע ועד הכשרות שנחוצה בדיקת פתע בשעה לא שגרתית.
עקרון הסודיות המקצועית הוא העקרון הבסיסי מספר אחת של הבד"צ ואנו מודעים מאוד לחשיבות עקרון זה. עם זאת ועד הכשרות ישמח לחתום על כל מסמך הבטחת סודיות שיציג לו בעל המפעל.
בודאי. נציג ועד הכשרות יקבל הדרכה מבעל המפעל מה ללבוש ואיך להתנהג ועל פיהם ינהג. עקרון יסודי אצלינו הוא לכבד את מנהגי המקום כל זמן שאינם בסתירה לחוקי הכשרות היהודית.
בדרך כלל כאשר יש מנהל עבודה בשטח אין צורך לנציגינו לתת הוראות ישירות לעובדים. אמנם כאשר יש צורך דחוף ומיידי לפעולה כשרותית מסויימת, יפעל נציגינו בהתאם לדעתו באותה שעה ובנסיבות הקיימות. אי לכך על העובדים להיות מודעים לשתף פעולה עם נציג הועד ע"מ שלא לשבש את פעולת ההשגחה.
הדבר נקבע ומסוכם בין הצדדים טלפונית או באימייל. מבחינה טכנית לעיתים יגיע נציגינו באופן עצמאי ולעיתים קיימת אפשרות שיזקק לעזרה בהגעה למפעל.
ארגון הכשרות ישתדל לשלוח למפעל נציג קבוע הדובר את השפה המדוברת והמכיר את נוהלי העבודה במפעל. יחד עם זאת במקרים חריגים יתכן ביקור נציג אחר היכול לתקשר עם הנהלת המפעל.
לעיתים יש צורך להשבית את פעילות היצור ל-24 שעות (דבר הקיים בד"כ בסופי שבוע במפעלים) ולעיתים לא. לעיתים יש צורך גם בהכשרת קווי היצור עצמם. ועד הכשרות ילבן את כל ההנחיות ישירות עם הנהלת המפעל.
מפעלי מזון או חומרי גלם למזון וכן חומרים הבאים במגע עם המזון זקוקים לכשרות. חומרים טבעיים לחלוטין בד"כ קל יותר לקבל עליהם כשרות כאשר לא מעורבים בהם חומרים לא כשרים.
בדרך כלל יש תעודה כללית על מוצרי המפעל, אולם כאשר ישנו צורך כשרותי מיוחד המבדיל את רמת הכשרות ביניהם יקבלו סוגי המוצרים האלו תעודה נפרדת.
גם כאשר ישנו צורך מטעם הנהלת המפעל לתעודות נפרדות עבור יבואנים שונים או בשפות שונות יעשה הדבר עפ"י תאום עם ארגון הכשרות.
גם כאשר ישנו צורך מטעם הנהלת המפעל לתעודות נפרדות עבור יבואנים שונים או בשפות שונות יעשה הדבר עפ"י תאום עם ארגון הכשרות.
אין לדבר זה כללים ברורים הניתנים להסבר במסגרת פורום זה. הסבר ינתן לכל מפעל לגופו של מפעל.